Visar Xhambazi

Iniciative “mini-Shengen” u nis mbi premisën e marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë dhe bashkëpunimit ekonomik në Ballkanin Perëndimor. Deri më tani, vetëm katër vende janë bashkuar: Serbia, Maqedonia e Veriut, Shqipëria (tre nënshkruesit fillestar) dhe Kosova. Dy vendet e mbetura, Bosnja dhe Hercegovina dhe Mali i Zi, kanë deklaruar se do të qëndrojnë jashtë kësaj […]

Prej të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor, Kosova është e fundit që e ka zhvilluar dhe zbatuar politikën e saj të pavarur të sigurisë dhe mbrojtjes. Që prej shpalljes së pavarësisë në vitin 2008, integrimi në NATO ka qenë një nga prioritetet kryesore qeveritare. Deri më sot, Kosova mbetet vendi i vetëm në rajon që nuk […]

Qeveria e re përballet me sfida serioze, prandaj është e domosdoshme që të draftohet një strategji e politikës së jashtme në mënyrë që të nënvizohen prioritetet kyçe dhe të sigurohet përfaqësim dinjitoz dhe efikas bazuar në dispozitat ligjore Dymbëdhjetë vite që nga shpallja e pavarësisë, Kosova mbetet shtet i pakonsoliduar. Mosanëtarësimi në organizata prominente ndërkombëtare, […]