Editorialet

Në një botë ku barazia gjinore ende është një synim i paarritshëm dhe diskriminimi ndaj grave në sferën ekonomike vazhdon të jetë një realitet, është koha për një ndryshim të thellë dhe të qëndrueshëm. Tema e mbrojtjes ligjore dhe pavarësisë ekonomike për gratë nuk është thjesht një çështje e teorisë së politikës; është një sfidë […]

Në të gjithë botën është ngritur alarmi për shpërndarjen e madhe të lajmeve të rreme apo të njohura botërisht me termin në gjuhën angleze si “fake news”. Këto dukuri kanë arritur kulmin e tyre përgjatë luftërave mes disa vendeve, si ajo mes Ukrainës e Rusisë si dhe së fundmi mes Izraelit dhe Palestinës. Ndërsa konfliktet […]

Zhvillimi i hovshëm i teknologjisë në përgjithësi e në veçanti i inteligjencës artificiale në vitet e fundit ka ndikuar pashmangshëm në bërjen e gazetarisë. Monitorimi i mediave gjatë muajit tetor të vitit 2023 tregoi se disa media publikuan përmbajtje pa e verifikuar burimin e informacionit ndërsa disa të tjera duke cituar persona jo kredibil mbi […]

Gjatë muajit shtator për disa ngjarje pati disa dezinformata të cilat u publikuan nga portale dhe faqe të tjera në rrjete sociale. Ngjarja kryesore e muajit, sulmi në fshatin Banjskë të Zveçanit, prodhoi disa lajme të rreme, që nga ora 09:00 e mëngjesit, për numrin e vrasjes së policëve dhe pjesëtarëve të grupit e deri […]

A mjafton ‘krenaria’ e zgjedhjes në krye të vendit një grua, që të mposht mizogjeninë sot? Sigurisht që JO. Në ditët që po i jetojmë, dezinformimi dhe gjuha e urrejtjes kundër grave në politikë po bëhen një problem akoma më serioz për fat të keq, edhe pse pritej që një gjë e tillë të ulej […]

Media ka një ndikim të madh në formimin e opinionit publik dhe ndërgjegjësimin shoqëror. Konkurrenca, rritja e klikimeve online mbeten arsyet kyçe të kultivimit të kësaj dukurie të ndërtuara mbi frymën dominante të edukimit të gjinisë tjetër në mesin tonë. Në fakt dhuna online dhe offline përveç që shkel të drejtat e grave ajo bënë […]