Projektligji për riprodhim të asistuar-IVF

28.03.2024

Projektligji për fertilizimin e asistuar IVF Fertilizimin In Vitro (IVF) ka ngjallur debate dhe polemika të konsiderueshme brenda vendit. Avokatët argumentojnë se legjislacioni përfaqëson një hap përpara në të drejtat riprodhuese dhe përparimet mjekësore, ndërsa kundërshtarët shprehin shqetësime në lidhje me implikimet e mundshme shoqërore, duke përfshirë rrezikun e incestit, paqartësitë në lidhje me kombësinë e donatorëve dhe përhapjen e gjuhës së urrejtjes që synon gratë që kërkojnë trajtim IVF. Mbi 20 media kanë shkruar për lajmin në fjalë, në veçanti debati në TV Dukagjini thekson narrativat e lartë përmendura. Incesti, martesa brenda familjeve dhe përzierja e naconaliteteve nga donor të huaj janë disa nga argumentat që kanë ngjallur reagime te publiku duke nxitur komente urryese.

Kjo infografikë është përgatitur nga Instituti Demokraci për Zhvillim (D4D) në kuadër të projektit “Mbulueshmëria dhe kuptueshmëria e çrregullimit të informacionit në Kosovë”, që mbështetet nga NDI dhe USAID në Kosovë.

Të tjerat

Narrativat në Gjuhën Serbe për Muajin Nëntor 2023

Pezullimi i Vizave

Zhvillimet në Veri